/   
Sosyal Medya:

Tenis

A-) AMAÇ
Bankamızda çalışan mensuplarımızın;
1. Sportif faaliyette bulunmaları,
2. Birbirleri ve aileleri ile tanışıp iletişim kurmaları,
3. Aralarındaki sevgi ve saygı bağlarını geliştirmeleri,
4. Sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri amaçlarına yönelik olarak bir tenis turnuvası düzenlenmektedir.

B-) KATILIM KOŞULLARI
1. Tüm oyuncular, spor yapmalarında bir sakınca olmadığına dair beyan formunu ilk maça çıktıkları gün sahada imzalayacaktır. Gözlük kullanan oyuncular her türlü sorumluluğun kendilerine ait olduğunu belirten beyan yazısını imzalamak kaydıyla oynayabilirler.
2. Turnuvaya; Türkiye İş Bankası çalışanları iştirak edebilecektir.
3. Turnuva başvuru durumuna göre tekler klasmanında düzenlenecektir.
4. Tenis turnuvası erkek ve kadınlar için ayrı ayrı bireysel müsabakalar şeklinde ve eleme usulüyle oynanacaktır. Karşılaşmalarda yenilen oyuncu turnuvadan elenmiş sayılacak ve tüm rakiplerini yenen oyuncu şampiyon olacaktır.
5. Oyuncular turnuva Yürütme Kurulu’nca belirlenen başvuru süresinde başvurularını yapmak durumundadır. Turnuva katılım listesi oluştuktan ve fikstür açıklandıktan sonra turnuvaya yeni oyuncu katılamaz.
6. Turnuva bireysel bir turnuva olup oyuncular turnuva boyunca tüm idari ve sportif yükümlülüklerini doğrudan kendileri takip etmek durumundadırlar. Oyuncuların iletişim için belirttikleri telefon ve e-posta adreslerine yapılan bildirimler tebliğ edilmiş sayılır.
7. Turnuva devam ederken işten ayrılan oyuncular müsabakalarda oynayamazlar. Emekli olanlar ise oynayabilirler.

C-) TURNUVA KURALLARI
Oyun kuralları ile ilgili olarak Türkiye Tenis Federasyonu (TTF) ve Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) talimatları geçerli olmakla birlikte ilave olarak aşağıdaki kurallar uygulanacaktır.

Skorlama:
Maçlar karar puanlı 3 set üzerinden oynanacak, setlerde 1-1 eşitlik olması durumunda 10’lu süper tie-break uygulanacaktır. Final maçlarında ise süper tie-break uygulaması yapılmayacak ve final setleri standart set olarak oynanacaktır.

Kıyafet ve ekipman:
Oyuncular düzgün tenis ekipmanı ve kıyafeti ile müsabakalara katılmak mecburiyetindedirler. Ayakkabı olarak kortun zarar görmemesi için altı çamurlu ve siyah olmayan bir spor ayakkabısı yeterli olmakla birlikte sakatlanma tehlikesi nedeniyle tenis ayakkabısı kullanılması tavsiye edilir. Oyuncular kendi tenis raketini ve ekipmanını temin eder. Maçlarda kullanılacak toplar ise turnuva organizasyonunca temin edilir.

Maç Saatleri:
1. Maç saatleri ve maç sırası bir önceki günün akşamına kadar duyurulur. Tenis maçları süre ile oynanmadığından maçlar arka arkaya oynanmak zorundadır ve böyle bir durumda ayrıca maç saati ilan edilmesine gerek olmadan kendisinden önceki maç sona eren oyuncu kortta hazır bulunmak zorundadır. Bu nedenle tüm oyuncuların müsabakanın ilan edilen tahmini başlangıç saatinden bir saat önce kortta hazır olmaları tavsiye edilir.
2. Maç saati geldiğinde kortta hazır bulunmayan oyuncu 15 dakika beklendikten sonra gelmezse hükmen yenik (W.O)ilan edilir.

Hakemlik:
1. Başhakemin ya da diğer hakemlerin “tenis kaidelerinin uygulanmasına” dair kararları hakkında oyuncuların turnuva Yürütme Kurulu nezdinde itirazda bulunmaya hakları vardır. Müsabaka hakkında itirazı gerektirir bir olayla karşılaşıldığında durum maçın bitiminden itibaren 48 saat içinde başhakeme veya turnuva Yürütme Kurulu herhangi bir üyesine yazılı olarak bildirilmelidir. Turnuva Yürütme Kurulu itiraz konusunu, itirazdan sonraki iki iş günü içinde karara bağlar ve ilgililere tebliğ eder. Turnuva Yürütme Kurulu’nun vereceği karar kesindir. İtiraz haklı bulunursa olayın niteliğine ve maçın sonucuna etkisine göre turnuva Yürütme Kurulu maçın tekrarlanıp tekrarlanmaması konusunda kesin kararı verme yetkisine sahiptir.
2. Oyun esnasında sahada meydana gelen “somut bir pozisyonun gerçekte nasıl oluştuğu” hususunda verilecek kararlar ise hakeme ait olup hakemlerin verecekleri kararlar kesindir.  Hakem atanmadıysa “hakemsiz oyun kuralları” çerçevesinde top kimin sahasındaysa karar o oyuncu tarafından verilir.
3. Hakemli ya da hakemsiz maçlarda kararı verecek kişide tereddüt oluşması durumunda puanlar tekrar edilir. Kararın puanın tekrar edilmesi yönünde olması halinde puana ilişkin tereddüdün ilk servis veya ikinci servis oyunu sonrası oluşmasına bakılmaksızın, puan tekrarı ilk servis atışıyla (2 servis atma hakkı geçerli olacak şekilde) yapılır.
4. Oyuncu ve seyircilerin çalıştıkları kuruma ve sportmenlik esaslarına yaraşır davranışlar içerisinde olmaları beklenmektedir. Her oyuncu “fair play” anlayışı içinde, rakibine, hakemlere ve seyircilere saygılı davranmakla yükümlü olup, oyun kuralları dışında oyunu yavaşlatmak, durdurmak, rakibini kasıtlı olarak sinirlendirme gayreti içinde olmak, “hakemsiz oyun kurallarını” ihlal etmek ve hakemsiz oynamayı sürekli kendi lehine suiistimal etmek, dinlenmek ya da maçın akışını değiştirmek adına oyun kuralları dışında tuvalet ve sakatlık molası almaya yeltenmek, hakem ve Başhakemin işini zorlaştırmak, yanıltmaya çalışmak, sürekli itiraz etmek, vb. davranışlar turnuva Yürütme Kurulu, Başhakem ve hakemler tarafından dikkatle değerlendirilecek, gerekirse ve olayın oluş şekline göre “uyarı”, “puan cezası” ve tekrarında “diskalifiye” kararlarını sırasıyla veya kusurun ciddiyetini göz önüne alarak doğrudan bir kerede verebileceklerdir.
5. Herhangi bir sebeple olması gereken saatte kortta yerini almayan, maç sürerken sakatlanarak oyunu bırakan veya tuvalet molası gibi durumlar hariç olmak üzere kortu başhakemin izni olmadan terk eden oyuncu hükmen yenik sayılır.
6. Müsabaka sırasında oyunculara kort dışından taktik verilmesi/hakeme karışılması/maça müdahale edilmesi/diğer oyuncuların dikkatini dağıtacak şekilde bağırılması ve kötü/sportmenlik dışı tezahürat yapılması yasaktır. Böyle durumların oluşması halinde hakemler ve turnuva Yürütme Kurulu cezai işlem (uyarı, puan cezası, oyuncunun hükmen yenik ilan edilmesi, vb.) uygulamaya veya maçı durdurmaya/iptale/ertelemeye yetkilidir.
7. Kasti olarak karşı oyuncuya, hakeme, ya da seyircilere fiili (raketle, topla ya da vücutla darp vb.) müdahalede bulunan oyuncu herhangi bir yaralanma, sakatlanma olayı yaşanmasa bile doğrudan hükmen yenik sayılır ve turnuvadan ihraç edilir. Sözle saldırganlık, cismani saldırganlık, küfür, müstehcen, ayıp hareketler ve benzeri sportmenlik dışı davranışlar ile maç sırasında alkol almak, maça sarhoş çıkmak ya da yasaklanmış ilaç (doping, uyuşturucu, vb.) kullanmak da bu çerçevede değerlendirilir ve turnuvadan ihraç sebebidir. Bu tip durumlarda ihraç edilen sporcu bir yıldan az olmamak kaydı ile Turnuva Yürütme Kurulu’nca tespit edilecek süre içinde bu tür turnuvalardan ve spor faaliyetlerinden faydalanamaz.

D-) FİKSTÜR
1. Fikstürler, Başhakem tarafından turnuva Yürütme Kurulu’nun bir üyesi eşliğinde çekilir.
2. Fikstür düzenlenmesinde, kuvvetli oyuncularla diğer kuvvetli oyuncuların mümkün olduğunca geç karşılaşmaları, zayıf oyunculara daha fazla maç oynama imkanı sağlamak ve dengeli fikstür oluşturmak temel amaç olarak alınmıştır.
3. Fikstür katılımcı sayısına göre oluşturulacaktır. 32 Kişiden fazla katılım olması durumunda seri başı oyuncular bye uygulaması kullanılabilecektir.
4. Seri başı olacak oyuncular fikstür çekiminden önce Baş Hakem ve Yürütme Kurulu tarafından belirlenecektir. Seri başlarının belirlenmesinde Bankamız turnuva maçları sonuçları ile oyuncunun tenis deneyimi ve seviyesi dikkate alınır.

E-) TURNUVA YÜRÜTME KURULU ve BAŞHAKEM
1. Turnuva ile ilgili organizasyon Yürütme Kurulu tarafından yönetilecektir. Turnuva Yürütme Kurulu üyeleri turnuvaya katılabilir ancak genel kararlar hariç kendileri ile ilgili kararlarda oy kullanamazlar.
2. Kortların temini, katılımcıların, fikstürün ve maç saatlerinin belirlenmesi, sonuçların açıklanması, itirazların sonuçlandırılması ve turnuva ile ilgili diğer her türlü idari ve teknik husus turnuva Yürütme Kurulu tarafından düzenlenir.
3. Turnuva Yürütme Kurulu kararlarını oy çokluğuyla alır. Bununla birlikte anında alınması gereken acil kararlar için karar mekânında bulunan turnuva Yürütme Kurulu üyeleri yetkilidirler.
4. Turnuva Yürütme Kurulu belirlediği düzenlemelerin uygulanmasını sağlamak amacıyla oyuncu listesinde yer almayan bir başhakem atar ve yetkilerini kısmen veya tamamen başhakeme ya da başhakemin görevlerini üstlenecek bir organizasyon firmasına devredebilir. Başhakem banka dışından olabilir. Görevini yürütmek üzere kendi belirleyeceği gözlemci ya da kule hakemlerinden yardım alabilir (Gözlemci hakemler oynanan maçları kortlar arasında dışarıdan dolaşarak sürekli izleyen, gerektiği takdirde belli süre kort hakemliği yapan hakemlerdir. Korta girerek maçı yönetmeye kendileri karar verebilecekleri gibi, turnuva başhakeminin bu yöndeki talebini de yerine getirirler. Kortta kalacakları süreyi kendileri tayin eder. Kort içinde sandalyeye çıkma zorunlulukları yoktur. Aynı maç esnasında korta birkaç defa girip çıkabilirler. Gözlemci hakemlerin yetkileri "Sandalye Hakeminin aynısıdır).
5. Maçlara gözlemci veya kule hakemi tayin yetkisi başhakeme aittir. İki taraf karşılıklı anlaşsalar dahi, başhakem onayı olmadan herhangi bir kişiyi kule hakemi olarak görevlendiremezler.
6. Başhakem maç saatlerini ve sırasını belirlemeye/değiştirmeye yetkilidir. Daha önceden belirlenen maç tarihleri/sırası ve saatleri hava şartları ya da turnuva Yürütme Kurulu tarafından onaylanacak diğer sebepler nedeniyle değişebilir ve programların yoğunluğu nedeniyle bazı günler üst üste müsabaka oynanabilir. Başhakem bunların kararını almaya yetkilidir.
7. Maç saatinin/sırasının değişmesi veya ertelenmesi hususunda yapılacak müracaat, maçın başlamasından en geç 6 (altı) saat önce başhakeme yapılmalıdır. İsteğin kabulü hususunda turnuvanın zamanında ve itibarlı şekilde tamamlanması dikkate alınır ve karar sadece başhakeme aittir.
8. Maç saatinin/sırasının gün içerisinde değiştirilmek zorunda kalınması durumunda oyuncular durumdan haberdar edilir. Bu durumlarda başhakem her iki oyuncunun da olumsuz bir durumla karşılaşmaması için çaba gösterir, ancak turnuvanın sağlıklı işleyişi açısından gerektiğinde her türlü kararı almakta yetkilidir.

F-) DİĞER
1. Tüm sporcu, yönetici, seyirci ve misafirler spor tesislerinde bulundukları ve spor müsabakalarına katıldıkları süre içinde spor turnuvalarına ilişkin belirlenen esaslar ile Tesis Yönetmeliğine uymak zorundadır.
2. Yönetici, oyuncu ve seyircilerin spor ahlakı ve disiplinine aykırı davranışlarında turnuva Yürütme Kurulu’nun kararı ve tesis yönetmeliği uygulanır. Centilmenlik ve sportmenlik anlayışı esastır.
3. Turnuvayı ilk üç sırada bitiren oyunculara kupa ve/veya madalya verilir.
4. Bu Yönetmelikte öngörülmeyen hususlarda Yürütme Kurulu’nun alacağı kararlar geçerlidir.
5. Bu Yönetmeliğin uygulanmasında yapılacak değişiklikler Yürütme Kurulunun yetkisindedir.